Friday, April 29, 2016

😍😍😍

Assalamualaikum. ☺️

Kalau tujuan dan niat hanya kerana Allah, dengan izin Allah juga, semuanya dipermudahkan. Kalau bukan itu dikehendakiNya, maka bukan itu lah yg akan jadi nanti. Semuanya dari Allah.

Mudah2an setiap urusan dan niat kita dipermudahkan oleh Allah. Mudah2an segala apa yg dihajati akan dimakbulkan Allah selagi mana memang itu yg dikehendakiNya. πŸ™πŸΌ

P/s - yes, im in love! FπŸ€“ 

Friday, April 22, 2016

Cinta?

Assalamualaikum...

Its been awhile.
Lagi jadi fikiran nie. Tau juga ka apa tu maksudnya CINTA?
Kalau sayang, ambil peduli atau apa pun yg selalu orang kaitkan dan sama ertikan dengan cinta tu, CINTA la tu maksudnya ya?
Lagi takut ni sama yg namanya cinta tu sbab kekadang melalaikan. Jadi malu sama diri sendiri apa lagi sama Allah. Lalai, lupa diri dan paling penting lupa sama Allah. Sesungguhnya semua perasaan dan kejadian berlaku atas izinNya. Iya itu yang akan dicoba untuk diingat selalu. Ingat tu kakakkk. Andai ada jodohmu, bernikah & bercinta dengan sukamu juga nanti. Andai ajalmu belum datang sebelum jodohmu. Akan dicoba memang untuk tidak terlalu asyik dengan yg namanya CINTA . Akan dicoba memang untuk fokus dengan tujuan hidup yg lain selain itu.
Tiada yg bilang bercinta salah karna semua ada cara dan batasnya. I know its actually dari diri sendiri... I mean, how u control yourself when u're in love or something. Ingat Allah lebih dari apa pun. Ingat tu kakakkk.

Post ni lebih kepada mengingatkan diri sendiri memang and doakan saja masing2 kita ini sentiasa di dalam redhaNya Allah dan sentiasa dibimbingnya supaya dapat jadi hambaNya yg soleh solehah dan selalu ingat akan kebesaranNya.

Aku langsung bukan orang alim dan sudah pasti Allah maha besar yang menutup segala aibku dari pandangan org lain. Seriously, im not such a religious  person as u thought i might be. Ingat jak tuπŸ˜”

Monday, February 29, 2016

2016

Assalamualaikum.
Hey! Im typing with a  smile on my face ☺️ (Just saying)
I read some of the posts i posted before and yaaa... Semua posts was really2 spontaneously and I wasnt planned to typed all such things. Its just that the words were really2 came out without I realised it was all typed outπŸ˜‚.
Ingin rasanya ku menyatakan(start mood penulis Melayu), setiap post atau kata2 Islamik yang aku kongsi mahupun yang aku keluarkan dari buah fikiran sendiri, semuanya tidak melambangkan tahap alim diriku. Ilmu ku belum cukup untuk melayakkan aku digelar sebagai seorang yang alim. Apa lagi dibilang ustazah, dibilang sok alim atau apa2 gelaran lain. Saya belum layak memanggil diri begitu. Tahap pengetahuan agamaku juga masih sangat di peringkat bawah dan masih dalam proses memperbaiki diri. Im trying to be a good Muslim and a good daughter to Umi and Abah. 
Ive ever planned to shut myself down or to be isolated from this world in terms of socialising and such. I wanted to shut down all my social media connection and not to get involved in what today's people are doing through this communication system called the INTERNET. The world become scarier than ever as what we can see happening to the people nowadays. Everything... Everything... I just cant describe it here but yes u can definitely see whats happening today. Im still trying and will keep on trying to do that. To achieve that. 
Im scared. Scared to imagine what will happen in future and will keep on praying and depends on Him. Just Him in shaa allah. ☺️

Wednesday, November 25, 2015

Feel free to comment or say "hello" ✌🏻️

Assalamualaikum.

Its been awhile. Just drop by to say HELLO and mudah2an kita semua sentiasa dalam lindungan Allah. Have a nice day peeps! πŸ’•

Wednesday, July 8, 2015

Bisik Subuh Ramadhan(eching eching headline novel😁)

Assalamualaikum.
Hey! Good morning. Salam subuh bilang melayu.✌🏻️
Have u ever feel like someone does not like u just because who u are? I did. And i do now.
I still can feel that there is someone who doesnt like my character, of being such a cheerful person maybe? Well, i cant help when everyone around me treat myself like their daughter or their loved ones. I just dont know why but each and every one of us do have our own specialities. Or maybe in other word, a gift from Allah. Masing2 ada kelebihan and kekurangan dan begitu juga saya. As a human being, we couldnt avoid from making mistakes and being awesome is an advantage or bonus to us. 😎

Kalau ada yg tidak menyukai diri ini hanya kerana kelebihan yg aku ada, mohon lihat semula tentang apa kelebihan yang kamu ada yg sudah Allah bagi. Bersyukur dengan kelebihan itu dan tidak perlulah iri dengan apa yg orang lain ada. Seriously, i dont have anything good in me. Im doing my best to become myself and terus meminta redha Allah. Daripada bersifat iri and such, it is better for us to seek Allah's forgiveness and blessings. Semoga kita jadi hamba Allah yg sentiasa bersyukur & sentiasa ingat akan kebesaranNya dan semoga kita jadi anak2 yang soleh dan solehah. Mudah2an Allah setuju. Aamiin aamiin allahuma aamiin.
Till then, 🌹

Monday, June 22, 2015

πŸ˜‰

Assalamualaikum.
Its been awhile,huh?
The 'typing mood' is on now but i dont know how far will i go. Anyway, it is the month of Fasting now. Its the holy month Ramadhan. Alhamdulillah for the chance given to live untill today. U should too. Thank Allah for giving a chance to fix ourselves to be a better person and to seek His forgiveness and blessings.

This is the third Ramadhan without abah and yaaa... The loss is still and will never be replace. "Kerana Allah sayang" is what i always convinced myself of whenever i feel empty. Its normal to cry and when it comes to le family of Panans, it is sooooo US. Abah was a very easy touched person or in other word, sensitive? Hehe. Its not that it is so easy to cry but whenever the tears fell down, we cried sincerely. No matter on what issue or on what reason the tears fell for. Whenever we are sad or even when we are happy that the tears will fell easily.
Even now when i think things turned out to be hard for me. I have not manage to get any offers for a job... I still couldnt afford umi and my siblings. Well, that is hard for me that makes me cry everytime i felt hopeless. But looking on the brightside, i still manage to do many things for umi, at least. Im the one who help to manage few things for them , i mean when umi is busy or unable to cope with it and such (The positivity came just right after i type this post, Alhamdulillah). I'll post more whenever i feel down then. Other than pour out my feelings to Allah😊  and again, you should too. It'll help you, in shaa Allah.

I miss all people around me. I miss the cheerful moments i had with everyone who was with me all of the time. I miss everything.😭

Friday, February 6, 2015

Ajal Maut di tangan Allah.

Rasanya normal untuk kita rasa mcm ajal kita sudah dekat,kan?
Rasa macam mau minta maaf dekat semua org di sekeliling setiap masa. Rasa macam takut mau jumpa semua org sebab kononnya mau menjauhkan diri supaya tidak ditangisi bila betul2 sudah tiada nanti. Rasa macam takut amal ibadah belum cukup untuk ditarik nyawa & bertemu Allah. Serius takut.
Takut bila fikir apa jadi sama umi & adik2 kalau aku yg pergi duluan. Susah payah umi semasa aku masih hidup dan teruk mana lagi akan susahnya tadi bila aku betul2 pergi. Duniaa... Bila difikirkan balik, itulah Ujian & dugaan yg Allah bagi. Utk hamba2Nya yg disayangi. Subhanallah.

Bertuah rasanya dapat peluang mengenali & mempunyai insan2 yg sayang sama kita. Bertuah sangat untuk memiliki ahli keluarga yg baik & sayang serta peduli sama kita. Yaaa... Ibu Anna. Ibu2, makcik2, adik2 & kakak2 yg ada di sekeliling aku ini lah yg menguatkan lagi semangat & niat utk jadi hamba Allah yg selalu bersyukur dan jadi anak yg solehah. Alhamdulillah. Syukurku pada Allah kerana menghadirkan insan2 seperti mereka dalam hidupku selain Umi, Atul, amin,oyah & omar serta ahli keluargaku yg lain.

Terasa ingin aku taip setiap nama2 mereka di sini supaya andai benar aku pergi duluan, mereka tahu yg nama mereka selaluku sebut dalam doaku. Cinta dan sayangku utk mereka kerana Allah.

*Andai benar ajalku sampai & ditakdirkan untuk aku pergi dulu, minta maaf untuk setiap salah dan silapku sama ada lisan mahupun perbuatan terhadap kalian, halalkan makan & minumku, doakan , doakan dan doakan aku setiap masa dan semampumu.